Normal_geld_rekenmachine

Thuiszorgorganisatie Buurtzorg zou wel eens een forse naheffing kunnen krijgen van de Belastingdienst. Hoewel zorginstelling in de regel zijn vrijgesteld van vennootschapsbelasting, moet Buurtzorg deze toch mogelijk betalen. De reden daarvoor zijn de mogelijk commerciële activiteiten van het bedrijf. De naheffing zou zo’n 6,5 miljoen euro kunnen kosten. Dit meldt Trouw.

De mogelijke naheffing is te vinden in het jaarverslag dat de organisatie van Jos de Blok vorige week publiceerde. Daarin staat dat al rekening is gehouden met de vennootschapsbelasting, hoewel deze eis van de Belastingdienst nog niet officieel is. Beide partijen zijn verwikkeld in een langlopende discussie over de rechtmatigheid van de vennootschapsbelasting.

Het is niet exact duidelijk welke bezigheden van Buurtzorg als commerciële activiteiten worden gezien. Mogelijk gaat het om de evenementen waar De Blok optreedt als spreker. Ook zou het kunnen gaan om de betalingen die zijn gedaan voor het opzetten van het online systeem Buurtzorgweb. Buurtzorg betaalde daarvoor een bedrijf dat de software leverde.

Of de naheffing van vennootschapsbelasting uiteindelijk ook betaald moet worden, is nu nog niet duidelijk. Om vrijstelling van deze belasting te krijgen, moet een zorginstelling ten minste 90 procent van de werkzaamheden kunnen toeschrijven aan zorg. De zorgaanbieder heeft er volgens het jaarverslag in ieder geval een budget van 6,5 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Door: Redactie Nationale Zorggids