Normal_hartmeter_machine_hart

Tot op heden kon de elasticiteit van bloedvaten alleen worden gemeten met grote, dure apparatuur in ziekenhuizen. Er is nu een nieuw draagbaar medisch apparaat ontwikkeld, dat de meting ook thuis kan doen. Dit meldt VitaK, dochteronderneming van de Universiteit Maastricht.

Dankzij de StiffnoGraph kunnen zorgverleners binnen 2 minuten zonder bloedprikken de kwaliteit van de grote bloedvaten meten en de verstijving van de slagaderen in kaart brengen. Op basis van de verkregen uitslag en het medisch dossier van de patiënten kan de zorgverlener de nodige medische stappen ondernemen en met behulp van de “Vermeer Index” gerichte voedingsadviezen geven.
 
“Vermindering van de elasticiteit van de bloedvaten is een belangrijke risicofactor voor ziekte en overlijden. Verstijving van de bloedvaten is weliswaar een natuurlijk proces bij het ouder worden, maar er zijn vele factoren die leiden tot versnelde verstijving of zelfs verkalking van de (slag)aderen. Sommige daarvan zijn niet te verhelpen, zoals ouder worden. Maar andere factoren kunnen we door leefwijze en voeding beïnvloeden. Dankzij nieuwe technologieën en toegepast wetenschappelijk onderzoek kunnen veel patiënten na bijvoorbeeld geconstateerd hartvaatlijden gecontroleerd en behandeld worden”, aldus drs. Mehrdad Omidvar, CEO van VitaK Innovation in Life Science.
 
Uit onderzoek blijkt dat de drie belangrijkste risicofactoren voor verlies van vaatelasticiteit en de daarmee samenhangende sterfte aan hart- en vaatziekten zijn: leeftijd, roken en een lage vitamine K inname. De StiffnoGraph is vooral bedoeld voor meting bij patiënten met bestaande hart- en vaatziekten, maar zeker ook voor hoog-risico groepen zoals ouderen, diabetici en nierpatiënten. Het apparaat is bedoeld voor gebruik door professionals in de gezondheidszorg, zoals huisartsen, orthomoleculair geneeskundigen, sportartsen, alternatieve artsen, fysiotherapeuten en diëtisten.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids