Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

Dit jaar is een markant keerpunt voor wat betreft de ouderenzorg, zegt brancheorganisatie ActiZ. Zo was er vorig jaar een voorzichtige kanteling in het kabinetsbeleid voor de ouderenzorg. Dit jaar staat in het teken van meerjarige investeringen in de langdurige zorg en verpleeghuiszorg. Al was het beleidsvoornemen afgelopen vrijdag al in het nieuws gekomen, ActiZ spreekt haar grote waardering uit dat het demissionaire kabinet een financiële injectie geeft aan de oplossing van het hardnekkige personeelstekort in de verpleeghuiszorg. Dat meldt ActiZ. 

Naast de toezeggingen uit de Voorjaarsnota 2017 en het daaropvolgende structureel toegezegde bedrag van 435 miljoen door demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid begin juli, trekt het demissionaire kabinet 130 miljoen extra uit voor werving van personeel in de verpleeghuiszorg. Dit bedrag is bovendien bedoeld voor een wervingscampagne voor nieuw personeel en voor omscholing van huidige medewerkers.

Jacqueline Joppe, bestuurslid ActiZ: “De komende jaren zijn, naast het behoud van medewerkers in de zorg voor ouderen, 100.000 tot 125.000 extra medewerkers nodig. Dus ook zij-instromers hebben volop mogelijkheden in de ouderenzorg. Met de extra financiële middelen is er ruimte voor eigentijdse opleidingsroutes op diverse niveaus.”

Nederland vergrijst in een rap tempo. Het aantal 80-plussers stijgt van 700.000 naar 1.250.000 in 2025. Mensen blijven langer thuis wonen met ondersteuning waar nodig. Daardoor verandert de aard en de zwaarte van de zorgvraag. Door hoge werkdruk, een krappe arbeidsmarkt en veel openstaande vacatures is het de grote uitdaging om aan die zorgvraag te voldoen. De afgelopen maanden heeft ActiZ gezamenlijk met werkgeversorganisaties, vakbonden en onderwijsinstellingen gewerkt aan het opstellen van de integrale agenda om het arbeidsmarktvraagstuk in de ouderenzorg aan te pakken. 

Joppe: “Naast het aantrekken van nieuw personeel, willen we met de Arbeidsmarktagenda 2023 groots inzetten op het behoud van zorgprofessionals en het kunnen bieden van goede vaste banen. Daarnaast heeft anders en slimmer opleiden onze prioriteit. Een wijze die aansluit bij de zorgvraag en zorgbehoefte van deze tijd.”

Door: Redactie Nationale Zorggids