Normal_bejaarde_oudere_wandelen_rollator

Ouderen die cliënt zijn bij Aafje Thuiszorg en na een val gebruikmaken van het personenalarmeringssysteem, krijgen daarvoor per ongeval 37,50 euro in rekening gebracht. Ook andere zorginstellingen laten hun ouderen betalen als zij hulp nodig hebben. Dat terwijl deze vorm van noodhulp al abonnementskosten van maximaal 25 euro met zich meebrengt. Ouderenbond ANBO noemt dit onacceptabel. Dat melden Algemeen Dagblad en ANBO. 

Bewoners van woonzorgcentrum De Merwedelanden betalen bijna 50 euro per keer als zij het personenalarmeringssysteem inschakelen. Op deze manier hoopt de organisatie te kunnen bezuinigingen op de almaar oplopende personeelskosten.

ANBO-bestuurder Liane den Haan zegt nog niet eerder gehoord te hebben van zo’n regeling en hoopt dat de twee genoemde organisaties ook de enige voorbeelden zijn. “Het gaat hier om een meldsysteem voor hulp bij nood. Het mag nooit zo zijn dat mensen denken ‘het is een dure maand geweest en over drie uur begint de dag, ik wacht nog wel even met bellen”, zegt Den Haan. De abonnementskosten zouden wel omhoog kunnen, maar daarbij moet wel rekening gehouden worden met het budget van ouderen. Zij zouden altijd om hulp moeten kunnen vragen.

Door: Redactie Nationale Zorggids