Normal_rss_entry-197307

Vakbond FNV wil dat minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken voorkomt dat pensioenen worden gekort. "Hier hebben wij niet voor getekend", zegt FNV-voorzitter Han Busker in een interview met het AD.

Hij doelt daarmee op het eerder door de FNV getekende akkoord, waarin staat dat de kans op kortingen 'substantieel kleiner' wordt. Door strengere rekenregels en dalende dekkingsgraden dreigt het tegendeel te gebeuren. Als minister Wouter Koolmees van Sociale zaken niet voorkomt dat pensioenen worden gekort, wordt het moeilijk het pensioenakkoord overeind te houden, stelt Busker in de krant.

Ook zegt hij dat de FNV voor komend jaar minimaal 5 procent loon erbij gaat eisen. "Werkgevers kloppen zich op de borst omdat de lonen met 3,3 procent harder stijgen dan verwacht, maar daar hebben we hard voor gevochten. Werkgevers moeten niet net doen alsof ze zo gul zijn. De winsten die worden gemaakt zijn skyhigh, maar nog steeds zijn er bedrijven die beginnen met een bod van 1,5 procent. Daar zouden ze zich voor moeten schamen."

De FNV komt traditiegetrouw voor Prinsjesdag met een centrale looneis.

Door: ANP