Normal_normal_ouderen_ouderenzorg_dementie

Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) blijkt dat de overheid aan het begin van de coronapandemie vooral oog had voor de acute zorg en ziekenhuizen. Er was te weinig zicht op de impact op de niet-acute zorg, waardoor de gevolgen voor personeel en bewoners van verpleeghuizen onvoldoende zijn meegewogen in de besluitvorming. Dit meldt de OVV.

Kwetsbaren in de samenleving zouden beschermd worden, maar het kabinet hield zich daar niet aan: er werd vooral naar de coronapatiënten in ziekenhuizen gekeken. Er was tijdens de eerste coronagolf maar weinig aandacht voor de bescherming van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen, stelt de OVV. Verpleeghuizen trokken aan de bel, maar werden niet door de overheid gehoord. Daardoor waren er geen beschermingsmiddelen beschikbaar. Toen eindelijk duidelijk was wat de ernstige impact van corona op verpleeghuisbewoners was, werd een bezoekverbod ingesteld. Ouderen voelden zich hierdoor vreselijk eenzaam en familieleden konden vaak geen afscheid nemen van hun naasten.

De OVV stelt dat er een stille ramp gaande was in verpleeghuizen: zo’n 50 procent van de sterfgevallen door waren ouderen in verpleeghuizen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky