Normal_corona-5174671_640

21 medewerkers van een voormalige sociale werkplaats in Gouda zijn afgelopen juli besmet geraakt met corona. De sociale werkplaats Promen is samen met de GGD gaan denken aan het ventilatiesysteem, omdat de medewerkers allemaal op nagenoeg hetzelfde moment ziek werden. Dit meldt de Volkskrant. 

Volgens een woordvoerder van de organisatie is degene die als eerste besmet was met corona nauwelijks in de buurt van andere zieke medewerkers gekomen. Bovendien stond deze medewerker nooit langer dan 15 minuten binnen anderhalve meter van anderen. Uit eigen onderzoek blijkt dat de voedselverwerkingsafdeling de plek is waar het allemaal gebeurde. Boven de afdeling hangt een recirculatiesysteem en de voormalige werkplaats vermoedt dat dit een rol heeft gespeeld, met name omdat het allemaal zo snel ging. “Het luchtbehandelingssysteem lijkt dan toch de meest waarschijnlijke bron van besmetting te zijn geweest.”

'Medewerker verspreidde virus'

De GGD zegt geen onderzoek te hebben gedaan naar de coronabesmettingen daar. Er is een arts langsgekomen die terloops heeft gezegd dat het ventilatiesysteem een mogelijke rol speelde. De regionale gezondheidsdienst denkt dat medewerkers geen afstand hielden, wat de sociale werkplaats ontkent. Maar 100 procent zeker weten doet niemand het.