Normal_corona

Winkels en openbare gebouwen weigeren nog te vaak mensen die door hun beperking geen mondkapje kunnen dragen. Ze krijgen soms zelfs een boete of een gemene opmerking te horen. Het College voor de Rechten van de Mens vindt dat er meer duidelijkheid moet komen over uitzonderingen op de mondkapjesplicht, zodat deze groep mensen niet noodgedwongen thuis hoeft te blijven. Dit meldt het College voor de Rechten van de Mens. 

Nog steeds ontvangt het College dagelijks meldingen over het weigeren van mensen met een beperking zonder mondkapje. Ook belangenvereniging Ieder(in) en discriminatiemeldpunten ontvangen hierover veel meldingen. Mensen vinden het vooral lastig dat ze zich moeten verantwoorden en zich daardoor buitengesloten voelen.

Uitzonderingskaartje

Het College voor de Rechten van de Mens is niet blij met de situatie, maar ziet gelukkig ook dat partijen zich inspannen om alles wél goed te laten verlopen, waaronder de overheid. De overheid lijkt haar best te doen om bekendheid te geven aan uitzonderingen op de mondkapjesplicht en heeft hiervoor zelfs een uitzonderingskaartje gefaciliteerd.

Alsnog blijkt het voor bijvoorbeeld winkeliers en handhavers lastig om onderscheid te maken tussen mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen en mensen die simpelweg weigeren. Ook weten mensen met een beperking zelf vaak niet of zij nu uitgezonderd zijn van de plicht of niet.

Door: Nationale Zorggids