Logo_logo_ggz_nederland

Voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) wordt een nieuw kwaliteitsinstituut opgezet om de Routine Outcome Monitoring (ROM) door te ontwikkelen tot een betere vorm van dataverzameling. Het systeem, waarbij gegevens over patiënten en behandelaars wordt verzameld, ligt onder vuur door de mogelijke inbreuk op de privacy. De doorontwikkeling moet zorgen voor betere zorg en meer transparantie zonder persoonlijke gegevens te delen. Dit meldt GGZ Nederland. 

Het kwaliteitsinstituut moet vanaf 2019 werken aan verschillende ontwikkelingen binnen de ggz. Het gaat onder andere om zorgstandaarden, intervisiesystemen en een verbeterde manier van de verwerking van ROM-data. Nu zouden personen alsnog achterhaald kunnen worden als de geanonimiseerde gegevens aan elkaar gekoppeld worden. Dat moet in de toekomst niet mogelijk zijn. Volgens de betrokken partijen blijft het van belang om bepaalde gegevens met elkaar te delen. Dit zorgt er voor dat psychiaters onderling van elkaar kunnen leren en dat zij samen met hun cliënt de voortgang kunnen bijhouden van de behandeling.

Wat de rol van Stichting Benchmark GGZ wordt, dat nu nog de data ontvangt, is nog niet helemaal duidelijk. De stichting heeft de afgelopen jaren veel ervaring en kennis opgedaan over dataverzameling. “Het is niet de bedoeling om dat allemaal naast ons neer te leggen”, zegt Mariska Siebring van GGZ Nederland. Bij de doorontwikkeling van ROM worden zowel professionals als patiënten betrokken.

Door: Redactie Nationale Zorggids