Normal_smiley-1041796_1280

Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht dertien jaar geleden het concept Blue Monday. De derde maandag van januari is volgens hem de meest deprimerende dag van het jaar. Tenminste, dat vertelde zijn eigen wetenschappelijke formule hem. Een conclusie die hem niet in dank werd afgenomen, want niemand snapt hoe zijn formule werkt en waar de grootheid ‘tijd’ is gebleven. Wat houdt Blue Monday voor ons in? En is het terecht dat dit zo heet? 

Wat houdt Blue Monday in?

Blue Monday, ofwel blauwe maandag, is zogezegd de meest donkere dag van het jaar. Geestelijk gesproken dan. We kampen allemaal met wat negatieve, bijna depressieve, gevoelens omdat de feestdagen weer voorbij zijn, goede voornemens allang weer zijn vergeten en de eerstvolgende vakantie nog even op zich laat wachten.

Bovendien is januari qua weer vaak ook niet om over naar huis te schrijven. De dagen zijn nog steeds kort, het regent veel en de temperaturen hangen rond het vriespunt. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat januari een mooi en zonnige sneeuwmaand was, maar dat vergeten we op 15 januari van dit jaar voor het gemak even.

Klopt het dat we allemaal een dipje hebben op 15 januari?

Het is onmogelijk om één dag vast te stellen waarop we allemaal zogezegd depressief zijn. Het woord depressie is sowieso geen woord dat we zomaar moeten gebruiken als we ons down voelen of als we één dag niet goed in ons vel zitten, zeggen wetenschappers.

Hoogleraar Marcus Huibers deed hier een paar jaar geleden onderzoek naar depressieve klachten van mensen. Hij liet 14.000 mensen een vragenlijst invullen en daaruit bleek dat het weer geen invloed heeft op de gemoedstoestand van iemand met een depressie (bron: Dagblad van het Noorden).

Dit neemt natuurlijk niet weg dat er genoeg mensen zijn die aankomende maandag wel een slechte dag hebben of wel kampen met een depressie. De commerciële wereld heeft daarom goed ingespeeld op Blue Monday. Zo gaven tankstations vorig jaar een gratis kopje koffie weg met een zakje met lekkernijen en staan tijdschriften ieder jaar weer vol met de beste tips om de meest deprimerende dag van het jaar te overleven.

Als het aan MIND ligt wordt er op Blue Monday ook aandacht gevraagd voor de ernst van een echte depressie. Dit doet de organisatie door tips te delen om met sombere gedachten om te gaan, een Blue Monday challenge te organiseren en dit jaar vraagt het hardlopers om geld in te zamelen voor de supportgroepen van de Depressie Vereniging. De runs zijn dit jaar in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Weert, Zwolle en tien andere gemeenten.

De Nationale Zorggids heeft dit jaar ook iets leuks bedacht voor iedereen die zich iets minder goed voelt op Blue Monday. We geven namelijk een heus anti-bluemondaypakket weg. Met daarin allerlei gadgets en een boek om je donkere winterdagen iets vrolijker te maken. Wil je meedoen? Klik dan hier en lees wat je moet doen.

Door: Redactie Nationale Zorggids