Normal_hersens__hoofd

Of iemand een impulsieve psychopaat is, is te zien aan de wittestofverbindingen tussen de verschillende hersengebieden. Psychopaten blijken daartussen namelijk een slechtere verbinding te hebben dan ‘normale’ mensen, zeggen onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) op basis van een studie onder 25 mannen. Dat meldt de Telegraaf. 

Psychopathie bestaat uit verschillende elementen. Aan de ene kant is er sprake van een gebrek aan empathie en een tekort aan emotionele betrokkenheid. Aan de andere kant is er impulsief en ernstig antisociaal en egocentrisch gedrag. Dat betekent dat er verschillende soorten psychopaten zijn. Waar de één doordacht te werk gaat, kan de ander impulsief gedrag vertonen.

25 zware misdadigers ondergingen voor het onderzoek een hersenscan. Op de scans van mannen die impulsief gedrag vertoonden, was te zien dat zij afwijkingen hadden in de wittestoffenverbindingen. Hieruit kon geconcludeerd worden dat er een verband is tussen psychopatische karaktertrekken en deze afwijkingen. De wetenschappers vonden met name een belangrijke afwijking tusssen de verbinding van de prefrontale cortex en de amygdala. Twee hersengebieden die emoties controleren en verwerken. 

“Het onderzoek benadrukt de noodzaak om de verschillen tussen criminelen met psychopathische kenmerken in kaart te brengen”, aldus de onderzoekers. Psychopaten zijn momenteel lastig te behandelen, juist omdat er zoveel verschillen binnen deze persoonlijkheidsstoornis zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids