Normal_maxima___rvd_-_jeroen_van_der_meyde

Koningin Máxima bracht donderdag 23 mei een werkbezoek aan ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, voorheen Arq Psychotrauma Expert Groep, in Diemen. Het expertisecentrum houdt zich bezig met de gevolgen van schokkende gebeurtenissen en psychotrauma. Alle disciplines komen hier samen: van preventie, advies, onderzoek en opleidingen tot screening, diagnostiek en behandeling van posttraumatische stressstoornissen (PTSS). Dit meldt Koninklijk Huis, 

Hoe kun je mensen helpen met hun traumatische ervaringen om te gaan? Hoe verleen je hulp na rampen en aanslagen? Maar ook: hoe voorkom je dat mensen die veelvuldig schokkende gebeurtenissen meemaken, zoals brandweerlieden en treinmachinisten, hier permanent last van houden? Koningin Máxima sprak met experts en patiënten over onder meer deze vragen.

Confrontatie aangaan op de loopband

Tijdens het werkbezoek was er ook aandacht voor nieuwe behandelmethoden en technologieën, zoals 3MDR, waarbij mensen op een loopband de confrontatie met hun trauma aangaan. Afsluitend ging de Koningin in gesprek met patiënten en hun behandelaars over de traumabehandelingen die ARQ biedt aan mensen met complex PTSS.

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum bestaat uit een aantal organisaties zoals het Instituut voor Psychotrauma, Stichting Centrum’45, Stichting 1940-1945, Stichting Pelita en Impact. De doelgroepen van ARQ zijn onder andere getroffenen van de Tweede Wereldoorlog en hun familie, militairen, veteranen en beroepsgroepen die vaak met trauma’s in aanraking komen.

Door: Nationale Zorggids