Normal_gevangenis_cel

Van de zes gedetineerden waarbij een risco-analyse ontbrak, zitten vijf nog steeds met beperkingen in een forensische kliniek. Deze beperkingen zijn opgelegd na de alle gebeurtenissen rondom Michael P., de veroordeelde moordenaar van Anne Faber. Bij overplaatsing van de gevangenis naar de forensische kliniek in Den Dolder, ontbrak een eenduidige risico-inschatting van de zedendelinquent, waardoor zijn behandeling niet passend was en hij al snel op onbegeleid verlof mocht. Dit meldt NOS. 

Enkele maanden geleden beperkte minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming de vrijheden van 24 gedetineerden, waarvan zes nog in een forensische kliniek zitten. Vijf anderen weigerden behandeling of protesteerden anderszins en zitten weer in de gevangenis. De overige gedetineerden zijn inmiddels weer op vrije voet.

Psychologen in justitiële inrichtingen krijgen momenteel bijscholing om goede risicotaxaties te kunnen doen. Er wordt ook hard gewerkt aan het vinden van nieuw personeel voor de forensische zorg, maar dit blijkt moeilijk. 

Door: Nationale Zorggids