Gelderland zet tijdelijk zzp'ers in om tekort aan forensische artsen op te lossen

De Veiligheid- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) moeten zzp’ers inzetten om het grote tekort aan forensisch artsen op te lossen. Dit is slechts een noodoplossing want er zijn simpelweg meer vaste forensische artsen nodig. Volgens directeur Henk Bril van VGGM was er begin dit jaar bijna sprake van code zwart, waardoor er geen artsen konden worden ingezet bij een moord, zelfdoding of zedenmisdrijf. Gelukkig kon dit met de inzet van zzp’ers worden afgewend. Dit meldt NU.nl. 

Er is al jaren sprake van een tekort aan forensisch artsen. Vorig jaar stuurde voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR een brandbrief naar het kabinet. Van de gevraagde 20 miljoen euro, is er slechts 5 miljoen beschikbaar gesteld. “Dat is 2 ton per GGD-regio”, zegt Bril. “Elk kabinet schuift het probleem helaas maar voor zich uit.”

Dezelfde vergoeding

In Oost-Nederland zijn de vijf GGD’s uit nood gaan samenwerken, wat tot ongewenst langere rijtijden voor forensisch artsen leidde en zorgen over de niet op elkaar aansluitende elektronische patiëntendossiers. In de grotere gebieden werd de samenwerking daarom stilgezet, maar inmiddels zijn er diverse grotere werkgebieden opgezet. Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid werken nu bijvoorbeeld samen. Acht forensisch artsen kunnen in deze regio worden ingezet, waarvan er vier zzp’ers zijn. Die vroegen voorheen de hoofdprijs, maar VVGM heeft besloten artsen in vaste dienst en ingehuurde artsen hetzelfde te betalen. Wel zijn er voor de zzp’ers enkele garanties, zodat zij wel inkomen hebben.

Om de problemen op te lossen is er volgens Bril tijdens de opleiding geneeskunde meer aandacht nodig voor het vak forensisch arts.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky