Normal_rss_entry-223911

Instellingen die op last van de rechter mensen met psychische stoornissen behandelen, worden voorlopig niet financieel gekort. Minister Dekker van Rechtsbescherming ziet af van de tariefverlaging na een reprimande van de rechter.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die verantwoordelijk is voor het gevangeniswezen, wilde de klinieken onder meer minder gaan betalen voor de dagbehandeling van tbs'ers die niet zijn opgenomen. Die luidden daarop de noodklok en stapten naar de rechter. De vergoeding zou te laag worden om het nog te kunnen bolwerken, stelden ze. De rechter gaf de DJI opdracht om aan te tonen dat de lagere tarieven volstaan, maar dat lukt volgens de dienst niet meer voor dit jaar.

Dekker laat de tariefverlaging voorlopig vallen. Voor zware gevallen is zelfs een toeslag mogelijk, zoals de rechter ook had bevolen. De DJI gaat met de klinieken afspreken welke zorg zij precies verlenen en hoeveel geld zij daarvoor nodig hebben, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Tbs-klinieken in Nederland hebben het zwaar. Vorig jaar zijn er een aantal ontsnappingen geweest en kwam de maatschappij in gevaar doordat tbs'ers tijdens hun (begeleide of niet begeleide) verlof niet terugkeerden naar de kliniek. Er zou te weinig personeel zijn om goed toezicht te houden op de cliënten. Ook zijn er problemen met het controleren op verboden items. Zo kunnen messen, drugs en zelfs kinderporno naar binnen gesmokkeld worden. De voorgstelde korting van minister Dekker zou de zorgverlening in tbs-klinieken nog lastiger maken.