Logo_vluchtelingenwerk

De stichting Vluchtelingenwerk vraagt steun voor een groep van ongeveer 600 kinderen, die door de strikte regels van het Kinderpardon buiten de boot dreigen te vallen. Hiertoe is de organisatie gisteren gestart met de petitie Eerlijk Kinderpardon.

In 2012 kwam er een Kinderpardon voor kinderen zonder verblijfsvergunning die langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Dit maakte voor honderden kinderen een einde aan een jarenlange onzekerheid over hun toekomst. Een groep van ongeveer 600 kinderen dreigt de boot te missen omdat ze niet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Volgens Vluchtelingenwerk zijn deze kinderen onterecht uitgesloten en om die reden starten zij de petitie.

Vluchtelingenwerk vraagt om een Eerlijk Kinderpardon voor alle asielkinderen die al geworteld zijn in Nederland. Deze kinderen spreken Nederlands, gaan naar school, hebben vrienden en zitten op voetbal of korfbal. Van een deel van deze kinderen werd de vergunningsaanvraag door   staatssecretaris Fred Teeven afgewezen, omdat ze bijvoorbeeld net te oud zijn. Ook werden kinderen afgewezen die wel gewoon bekend waren bij de gemeente maar niet onder toezicht van het Rijk stonden.

De stichting Vluchtelingenwerk is van mening dat in de handhaving van het Kinderpardon te weinig rekening wordt gehouden met het VN-Kinderrechtenverdrag, waarin staat dat het belang van het kind voorop moet staan. Juist bij beslissingen over het Kinderpardon zou dit belang voorop moeten staan, maar de regels van het Pardon lijken echter bedacht te zijn om het aantal kinderen dat eronder valt zo klein mogelijk te houden. De petitie Eerlijk Kinderpardon is hier te ondertekenen.

© Nationale Zorggids