Normal_headset_muziek_dj

In Zaanstad zal door middel van muziek het onderwerp armoede bespreekbaar worden gemaakt onder jongeren. De Zaanse band Skere Heren gaat zich inzetten om opgroeien in armoede uit de taboesfeer te halen, door optredens te geven en informatiebijeenkomsten te combineren met muziek. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

Bestuurmakers vinden het lastig om jongeren te bereiken en hebben daarom hulp gevraagd aan Skere Heren. Het woord skeer is straattaal voor armoedig, en de bandleden weten zelf als geen ander hoe het is om in armoede op te groeien. In Zaanstad leeft zo'n tien procent van de inwoners onder de armoedegrens. In heel Nederland gaat het om zo'n 421.000 kinderen die opgroeien in gezinnen met een laag inkomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Armoede zorgt ervoor dat kinderen niet kunnen deelnemen aan sport- of muzieklessen en hierdoor kunnen zij een sociale- en culturele achterstand oplopen. Tevens is armoede vaak een reden dat een kind niet mee kan op schoolreisjes, of zelfs niet genoeg geld heeft voor kleding. Wie opgroeit in armoede, loopt zelf twee keer zoveel kans om later opnieuw in armoede terecht te komen.

Skere Heren zal in samenwerking met de gemeente optredens organiseren. “De manier waarop Skere Heren 'skeer zijn' bespreekbaar maakt in rapteksten, maakt iets los bij de jeugd waardoor zij minder schaamte voelen om over het onderwerp te praten”, zegt de gemeente. De band zal ook een videoclip opnemen met een financiële bijdrage van gemeente Zaanstad. Voor het nummer 'Skeer Recognize Skeer' wordt een videoclip opgenomen waarin te zien is hoe jongeren het ervaren om in de huidige maatschappij op te groeien in armoede.

Door: Redactie Nationale Zorggids