Normal_knuffel__kind__troost

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht zijn deze week gestart met een onafhankelijk onderzoek naar ervaringen met seksueel misbruik binnen de Nederlandse Jehova’s Getuigen gemeenschap. De onderzoekers willen weten hoe er wordt omgegaan met personen die melding doen binnen de gemeenschap. Daarbij gaan zij na of de geslotenheid in de gemeenschap van Jehova’s Getuigen bijdraagt aan het al dan niet melden van ervaringen met seksueel misbruik. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.

De universiteit van Utrecht is daarom op zoek naar personen die zelf met misbruik te maken hebben gehad binnen de Jehovah’s Getuigen. Ook vernemen zij graag van personen die weet hebben van iemand anders die misbruikt is. De verhalen kunnen indien gewenst anoniem met de universiteit gedeeld worden. De onderzoekers hebben hiervoor een online vragenlijst opgesteld.

Motie

Het onderzoek is een resultaat van een motie die vorig jaar unaniem door de Tweede Kamer werd aangenomen. Het is de eerste keer dat de overheid opdracht geeft tot een onderzoek naar misbruik binnen een religieuze gemeenschap.

Door: Nationale Zorggids