Normal_bevruchting_ivf_invitro_fertilisatie_sperm-egg_sperma_wiki_-c_

In China hebben biologen bij muizen baby's verwerkt zonder sperma te gebruiken. Op termijn zou dit de oplossing moet zijn voor onvruchtbare mannen met de wens om een biologisch kind te krijgen. Dat meldt de Volkskrant.

Chinese biologen kweekten ongespecialiseerde stamcellen tot kunstmatige spermacellen zonder zweepstaart. Deze injecteerden ze in de eicel van van een vrouwelijk muis. Na een zwangerschap kwamen gezonde muizen ter wereld.

Wanneer de behandeling beschikbaar wordt voor mensen kan er bij een ivf-behandeling de zaadcel vooraf worden opgekweekt uit weggeschraapt huidweefsel van de man. Maar het duurt minstens vijf jaar voordat het zo ver is, want de techniek moet veilig gemaakt worden voor de mens. Het overgrote merendeel van de onvruchtbare mannen in Nederland zou stamceltherapie overwegen, blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC).

Onderzoekers zijn al ruim tien jaar bezig om cellen uit stamcellen te kweken. “Maar tot nu toe zat er bij alle experimenten een fase waarin ze die cellen tussentijds moesten terugstoppen in de muis. Het mooi van dit onderzoek is dat het kweken nu voor het eerst helemaal buiten het lichaam lukt”, zegt hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Sjoerd Repping van het AMC. Het ziekenhuis is niet bij het onderzoek betrokken. De Chinezen hebben zich bij het onderzoek gehouden aan de lijst van technische eisen die voortplantingsbiologen zichzelf oplegden. “Daarom denken we dat dit een enorme belofte inhoudt voor de behandeling van mannelijke onvruchtbaarheid”,aldus een van de Chinese onderzoekers. 

©Nationale Zorggids