Normal_copyright_stockfreeimages_zwangerschap_zwanger_controle

Het epilepsiemedicijn van fabrikant Sanofi kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. In Frankrijk is daar nu ophef over ontstaan, want tussen 2007 en 2014 gebruikten bijna tienduizend zwangere vrouw het middel Depakine. Dat terwijl al jarenlang bekend is dat een ongeboren kind daardoor meer kans heeft op aangeboren afwijkingen of ontwikkelingsstoornissen. In Nederland krijgen zo’n dertigduizend vrouwen het medicijn voorgeschreven. Dat meldt Skipr.

Tussen 2007 en 2014 zijn bij vierhonderd baby’s en kinderen misvormingen (zoals afwijkingen aan armen of benen of een hazenlip) vastgesteld, doordat hun moeder Depakine gebruikte tijdens de zwangerschap. Honderdvijftig kinderen kampten met gedragsproblemen.

Het is onbekend hoeveel zwangere vrouwen in Nederland het middel voorgeschreven hebben gekregen. In 2014 waarschuwde het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen al voor het gebruik van Depakine. Het advies luidt dat artsen het middel beter niet kunnen voorschrijven aan vrouwen ‘in de vruchtbare leeftijd’. Gebruik is alleen aan te raden indien er geen ander alternatief beschikbaar is. In Nederland hoeven vrouwen bij gebruik van Depakine geen verklaring te ondertekenen, artsen lichten patiënten slechts voor. 

Door: Redactie Nationale Zorggids