Normal_rss_entry-181691

Inenting tegen mazelen moet verplicht worden. Dat vindt KidsRights. Volgens de internationale kinderrechtenorganisatie is het de enige manier om iets te doen aan de lage vaccinatiegraad. Al vier jaar op rij presteert Nederland onder de grens die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt. Om een ziekte uit te bannen, is volgens de WHO nodig dat 95 procent van de doelgroep is ingeënt. De afgelopen jaren daalde de vaccinatiegraad in ons land tot 92,9 procent.

''Het kan niet zo zijn dat niet-ingeënte kinderen anderen in gevaar brengen. Vooral baby’s lopen risico'', aldus voorzitter Marc Dullaert van KidsRights. ''Alleen kinderen die aantoonbare gezondheidsschade op zouden lopen door een vaccinatie kunnen uitgezonderd worden.”

Zijn organisatie presenteerde dinsdag de KidsRights Index, waarin 181 landen worden beoordeeld op het naleven van het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Nederland staat, net als vorig jaar, op de zesde plaats. Maar omdat de vaccinatiegraad ondermaats is, wordt ons land onder een vergrootglas gelegd en komen er volgens Dullaert vermoedelijk kritische vragen van het VN-kinderrechtencomité.

Door: ANP