Normal_vaccinatie_prik_2534

Zwangere vrouwen kunnen vanaf 16 december gratis een vaccinatie halen tegen kinkhoest. Met dit vaccin kunnen zij hun ongeboren kind beschermen tegen kinkhoest. Kinkhoest komt in Nederland steeds vaker voor en daarom wordt het vaccin aangeraden voor zwangere vrouwen. Vanaf maandag is de prik te halen op het consultatiebureau als onderdeel van het Rijksprogramma. Dit meldt RTL Nieuws.

Zwangere vrouwen zouden door hun verloskundige of gynaecoloog moeten worden gewezen op het bestaan van het vaccin. Voorheen konden vrouwen deze op eigen kosten al halen. Vanaf 16 december is de vaccinatie kosteloos te krijgen bij het consultatiebureau.

Baby vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest

Omdat kinkhoest steeds vaker voorkomt, worden zwangere vrouwen aangeraden om zich te laten vaccineren. Het heeft lange tijd geduurd voordat in Nederland het vaccin werd geadviseerd. In landen om Nederland heen is het krijgen van dit vaccin al langer gebruikelijk. Baby’s kunnen zelf het vaccin krijgen als ze twee maanden oud zijn. Dit betekent dat zij de eerste twee maanden onbeschermd zijn. Hun kleine lichaam is dan erg vatbaar voor kinkhoest. Het vaccineren van de moeder zorgt er voor dat het kind direct vanaf de geboorte beschermd is.

Geen gevaarlijke bijwerking van vaccinatie kinkhoest

De vaccinatie tegen kinkhoest heet ook wel de 22 wekenprik, omdat de prik pas na de 22e week van de zwangerschap gegeven mag worden. Nu er wordt opgeroepen om meer zwangere vrouwen te vaccineren, komen er ook kritische geluiden naar buiten. Sommigen zijn bang voor de gevaren van het vaccin als een vrouw zwanger is. Volgens het RIVM is er veel onderzoek gedaan naar de bijwerkingen van het vaccin en is deze veilig bevonden.

Kinkhoest zorgt voor hoestbuien en ademnood

Wanneer een baby kinkhoest krijgt, is er sprake van een infectie in de luchtwegen. De betreffende bacterie zorgt voor de aanmaak van een gifstof, die hoestbuien veroorzaakt. Deze buien kunnen soms wel enkele maanden duren. Baby’s met kinkhoest kunnen problemen krijgen met ademhalen. Ondanks dat het vaccin geen 100 procent bescherming kan garanderen, is er toch een bescherming van 90 procent te realiseren. Mocht het gevaccineerde kind toch ziek worden, dan is het verloop veelal milder. Het merendeel van de 170 baby’s die ieder jaar kinkhoest oplopen, zijn jonger dan 3 maanden. Zij zijn dan nog vaak te jong om zelf ingeënt te worden. Vaccinatie van de moeder kan in die gevallen kinkhoest voorkomen.

Door: Nationale Zorggids