Normal_zwangerschapstest

Vrouwen die naar een abortuskliniek gaan voor een zwangerschapsafbreking, moeten verplicht vijf dagen nadenken over hun keus. Volgens Kenniscentrum Rutgers is deze verplichte bedenktijd onnodig en zorgt het niet voor minder spijt. Rutgers wil daarom dat het verplichte karakter eraf gaat en de bedenktijd flexibel wordt. De Wet afbreking zwangerschap (Wafz) mag wat de organisatie betreft vrouwriendelijker. Dit melden RTL Nieuws en Rutgers. 

Wafz, die beter bekendstaat als de abortuswet, staat al langer ter discussie en dan zijn er vooral bedenkingen over de verplichte bedenktijd van vijf dagen. Een onderzoek uit 2005 laat zien dat de bedenktermijn onnodig voor extra stress zorgde en dat vrouwen deze liever kwijt dan rijk waren.

Samen beslissen

Rutgers is niet voor afschaffing ervan, maar zoekt meer flexibiliteit: “Een vrouw kan prima samen met haar arts beslissen of het verstandig is om er nog even over na te denken. En hoe lang ze daarvoor heeft, kunnen ze ook samen bekijken. Voor de een is het goed om de ingreep nog dezelfde dag te doen, een ander heeft drie weken nodig.” Andere landen hebben geen bedenktermijn of een veel kortere.

Debat evaluatieonderzoek abortuswet

Of de bedenktermijn flexibeler wordt, hangt af van de Tweede Kamer die hier op 30 september over debatteert. Vooralsnog is coalitiepartij CDA tegen de afschaffing van de verplichte denktijd.

Door: Nationale Zorggids