Normal_zwanger

Uit onderzoek van diëtist Vickà Versele van de Universiteit Leuven blijkt dat aanstaande vaders net zo goed kunnen aankomen tijdens de zwangerschap van hun partner. En die extra kilo’s raken ze niet zomaar kwijt als kindje eenmaal geboren is. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Versele volgde stellen vanaf het begin van de zwangerschap tot zes maanden na de bevalling. Naar aanleiding hiervan en de groepsgesprekken die volgden, stelt ze vast dat ook mannen tijdens die periode extra kilo’s meedragen. Waar dit bij zwangere vrouwen door biologische factoren komt, is de reden van aankomen bij mannen heel praktisch: het voedsel dat wel of niet in huis is. Door een gebrek aan energie kan het geregeld voorkomen dat stellen niet naar de supermarkt gaan of niet uitgebreid willen koken en zo ongezondere maaltijden op tafel zetten.

Kopieergedrag

Ook speelt kopieergedrag een rol. Sommige vrouwen nemen veel tussendoortjes om misselijkheid tegen te gaan. En partners kunnen dit eetgedrag overnemen. “Hetzelfde geldt voor cravings. Of later, als de vrouw vermoeid is en moeilijker kan sporten, zal ook de man geneigd zijn op de bank te blijven zitten. Zo kunnen zich nieuwe gewoontes ontwikkelen die het lichaamsgewicht beïnvloeden”, aldus Versele.

Maar een zwangerschap kan voor beiden ook tot gezondere voedingsgewoonten leiden, benadrukt de onderzoeker. Veel vrouwen gaan juist gezonder eten en meer bewegen als ze zwanger zijn en kunnen hun partner daarin meenemen. Daarnaast zijn er altijd mannen die ongeacht het eetgedrag van hun vrouw of vriendin een gezonde leefstijl behouden, omdat ze bijvoorbeeld een fitte vader willen zijn.

Door: Nationale Zorggids