'Personeelstekorten in de kinderopvang drukken nu toch echt op kwaliteit'

De personeelstekorten in de kinderopvang zorgen volgens Belangenvereniging Ouders in de Kinderopvang (BOinK) toch echt voor een verslechterde kwaliteit opvang. In Amsterdam hebben kinderopvanglocaties zeker 1,5 jaar problemen met het opvullen van de roosters, wordt er steeds vaker van begeleiders gewisseld en wordt gebruikgemaakt van freelancers. Ook mogen er meer stagiairs op een groep staan. Dit meldt AT5.

Sinds de zaak Robert M. – de man die tientallen kinderen misbruikte – zijn de regels in de kinderopvang onder meer verscherpt met het vierogenprincipe en een maximaal aantal stagiars. Volgens BOinK komen deze regels nu wel in gevaar, deels door een gebrek aan ervaring. “Als er een kindje uit een bedje valt omdat het hekje niet goed dichtgedaan is, én er zijn kinderen aan het huilen, dan moet je altijd eerst dat hekje sluiten. Ervaring leert je prioriteiten te stellen”, aldus bestuurder Gjalt Jellesma van BOinK.

Kwaliteit

Branchevereniging Kinderopvang denkt niet dat kinderopvangorganisaties ooit afwijken van de regels. En als er in sommige gevallen toch knelpunten ontstaan, moeten organisaties zeggen dat de kwaliteit geleverd kan worden die minstens geleverd moet worden. Maar dan is het wel zaak dat een groep sluit.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky