Normal_ouderen_senioren_oudere_man

Het onderzoek van de GGD Rotterdam-Rijnmond waaruit blijkt dat het airconditioningssysteem in een verpleeghuis in Maassluis waarschijnlijk niet de veroorzaker was van een corona-uitbraak, krijgt bijval van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit meldt Skipr.

Eerst leek het erop dat het RIVM serieuze vermoedens had dat het ventilatieysteem in het verpleeghuis een belangrijke veroorzaker van het coronavirus was. De GGD deed onderzoek en oordeelde dat niet de ventilatie, maar de bewoners en het personeel zelf de verspreiders waren. Ondanks dat medewerkers mondkapjes droegen, lunchten ze wel samen zonder mondkapje en bleek afstand houden soms lastig. Klachten werden bovendien pas laat herkend, waardoor het virus te laat aan het licht kwam.

Aandacht voor voorlichting blijft nodig

Volgens het RIVM benadrukken de bevindingen van de GGD het belang van blijvende aandacht voor goede voorlichting van zorgpersoneel en bewoners in verpleeghuizen. Niet alleen over infectiepreventie maar ook over de noodzaak van afstand houden waar dat kan, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en op de juiste manier ventileren in gebouwen. 

Door: Nationale Zorggids