Normal_8230090920_e867a0f500_b

Vrouwen die kampen met ernstige vermoeidheid na borstkanker kunnen nu online therapie volgen om van hun klachten af te komen. De internetbehandeling is een online variant op bestaande gesprekstherapie van het Nijmeegs Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV). Dit meldt het Radboudumc.

Met de bestaande cognitieve gedragstherapie worden goede resultaten geboekt. Driekwart van de patiënten herstelt hiermee van ernstige vermoeidheid. De behandelcapaciteit is echter beperkt doordat de therapie slechts in enkele behandelcentra in Nederland aangeboden wordt. De internetbehandeling “Op weg naar herstel” moet de wachtlijsten omzeilen.

Na twee gesprekken met een gedragstherapeut van het NKCV wordt een op maat gemaakt behandelplan opgesteld. Dit behandelplan kunnen patiënten vervolgens zelf uitvoeren via internet. Op de website staan oefeningen en via e-mail en een videoverbinding heeft de patiënt contactmomenten met de begeleidende therapeut.

Een derde van de vrouwen heeft na behandeling van borstkanker ernstige vermoeidheidsklachten. Spontaan herstel van deze vermoeidheid komt zelden voor. Het merendeel van de patiënten is gebaat bij cognitieve gedragstherapie. De therapie richt zich op het veranderen van factoren die de vermoeidheid in stand houden, zoals een onregelmatig slaap-waakritme of angst voor de terugkeer van de kanker.

© Nationale Zorggids