Normal_rss_entry-82121

De coulanceregeling van het ministerie van Defensie voor slachtoffers van de kankerverwekkende chroom-6-verf wordt aangepast. Er wordt een aantal aandoeningen van de lijst gehaald omdat het niet waarschijnlijk is dat ze worden veroorzaakt door werken met chroom-6.

De aanpassing is het gevolg van nog lopend onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldde Defensie maandag. Mensen die op grond van deze verwijderde aandoeningen een uitkering hebben gekregen, hoeven die niet terug te betalen.

Bijna 250 mensen hebben een uitkering gekregen op grond van de coulanceregeling, bleek in oktober. Meer dan 2500 (oud-)medewerkers hebben zich bij Defensie gemeld die met chroomverf werken of hebben gewerkt. De coulanceregeling werd in maart 2015 ingesteld.

Het RIVM verwacht dat het onderzoek naar chroom-6 na de zomer klaar is. Er was in de Tweede Kamer eerder kritiek op de duur van het onderzoek. Het kon volgens Defensie niet anders. Versnelling zou de kwaliteit van het onderzoek aantasten.

Door: ANP