Normal_jogging_rennen_hardlopen

Twee weken niet sporten kan al grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een korte periode niet sporten kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Dat meldt RTL Nieuws.

Aan het begin van het onderzoek maten de wetenschappers het vetgehalte, de spiermassa en de conditie van 28 mannen en vrouwen tussen de twintig en dertig jaar oud. Geen echte sporters, mensen met een gezond BMI en ten minste 10.000 stappen per dag.

Hen werd opgedragen om twee weken lang tot wel 80 procent minder te bewegen, met hun eigen eetpatroon. Vervolgens werd opnieuw hun vetgehalte, spiermassa en conditie gemeten. Daaruit bleek dat ze in twee weken tijd een deel van hun spiermassa kwijt waren, maar dat het vetgehalte was toegenomen. Ook was de conditie afgenomen, en het cholesterolgehalte gestegen.

“We dachten dat we wat subtiele veranderingen zouden zien. Maar als alles wat je meet in zo’n korte periode verslechtert, inclusief enkele belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten en type 2-diabetes, is het eigenlijk verrassend”, aldus de onderzoekers. Ze vragen zich dan ook af wat er gebeurt met proefpersonen die ouder zijn of kampen met een verslechterde gezondheid. Maar hoe snel de gezondheid ook achteruitging zonder te sporten, boekten de deelnemers snel weer vooruitgang toen ze weer gingen sporen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids