Grootschalig onderzoek moet vrouw gezonder de overgang door krijgen

Het MenoPause Consortium, onder leiding van het Amsterdam UMC, gaat onderzoeken hoe vrouwen gezonder  de overgang kunnen doorkomen. Veel vrouwen hebben tijdens de overgang klachten als opvliegers, slaapproblemen en een verhoogd risico op osteoporose. Soms hebben ze er dusdanig last van dat ze niet meer kunnen werken en dus ziek uitvallen. De komende acht jaar gaat het consortium aan de slag met het ontwikkelen van cognitieve gedrags- en leefstijlinterventies in zorg- behandelplannen. Dit meldt het Amsterdam UMC.

Naast interventies, willen de onderzoekers ook kunnen voorspellen welke vrouwen een grotere kans hebben op diabetes en hart- en vaatziekten en osteoporose. Het doel is om deze vrouwen beter te behandelen en ziekte te voorkomen. Uiteindelijk moet dit leiden tot meer gezonde en productieve jaren voor vrouwen in de overgang.

Drie thema's

Het consortium houdt zich bezig met de thema’s ‘Slaap en Mentale Gezondheid’, ‘Lichamelijke Gezondheid’ en ‘Werk’. Een groot probleem bij vrouwen in de overgang is het inslapen, maar ook ’s nachts wakker worden en dan niet meer in slaap komen. Opvliegers en nachtzweten helpen daarbij niet. Zeker 80 procent van de vrouwen in de overgang zegt hier last van te hebben. Een slechte nachtrust tijdens de overgang verhoogt het risico op een depressie. Ook hebben zij een grotere kans op diabetes, hart- en vaatziekten en osteoporose. De onderzoekers willen begrijpen waarom stoornissen ontstaan en hiervoor preventieve interventies op maat ontwikkelen. Ze willen tevens achterhalen welke klachten ervoor zorgen dat vrouwen ziek thuis komen te zitten en wie hier een verhoogd risico op heeft. Want vrouwen verdienen op hun werkplek ook zo goed mogelijke ondersteuning.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky