Logo_nrbg-logo1

Er is sprake van een toename van het aantal letselschadeclaims na medische fouten. Dat blijkt uit kerninformatie over letselschadeclaim in 2014 die de Nederlandse Rechtsbijstand Groep (NRBG) presenteert. De online cijfers hebben betrekking op het aantal gevallen van letselschade en de verdeling naar oorzaak en plaats.

De NRBG vertegenwoordigt advocaten, juristen en registerexperts in Nederland die betrokken zijn bij letselschadeclaims. Op basis van eigen onderzoek en onderzoek door derden blijkt dat in 2014 ruim 6,9 miljoen Nederlanders schade door letsel hadden. Dat komt neer op ongeveer één ongeval met letsel per huishouden. Ongeveer tachtig procent van deze ongevallen leiden niet tot een claim. Ze vinden plaats in een privéomgeving waarbij geen tegenpartij aansprakelijk kan worden gesteld. De NRBG heeft de andere 20 procent van de letselgevallen onderzocht. Die claims zijn het gevolg van een medische fout. Dit percentage is opvallend, omdat in 2013 ongeveer één procent van de gevallen en in 2013 dertien procent van gevallen een claim volgde als gevolg van een medische fout.

De samenstelling van de top-3 van oorzaken is ongewijzigd. Het verkeer is met 42 procent nog steeds goed voor het leeuwendeel van de letselschadeclaims, gevolgd door ongevallen in de werkomgeving en medische fouten, beide goed voor 20 procent. Volgens de NRBG is er een duidelijke trend zichtbaar. Het percentage claims als gevolg van verkeersongevallen daalt elk jaar substantieel. Ook in de werkomgeving lijkt het beter te gaan en is een dalende trend zichtbaar.

© Nationale Zorggids