Normal_justitie__rechtbank

De 58-jarige Linda H. wordt er van verdacht haar dochter Joelle om het leven te hebben gebracht door het toedienen van een euthanasiemiddel dat in China is gekocht. De vrouw wordt eveneens verdacht betrokken te zijn bij de dood van haar andere dochter Thirza en twee cliënten van zorghoeve Jedidja waar zij werkte. Zowel de moeder als haar partner zeggen dat de vrouw zelfmoord heeft gepleegd, maar Justitie is daar niet zo zeker van. Dit meldt Volkskrant.

In 2012 overleed Joelle in haar huis in Uitgeest. Pas een dag later alarmeerden haar ouders de hulpdiensten. De afscheidsbrief die werd aangetroffen, zou mogelijk vervalst zijn door de moeder. Onderzoek vindt nog plaats om aan te tonen of het slachtoffer de brief zelf heeft geschreven. Toen ook dochter Thirza overleed door zelfmoord, was er reden om opnieuw naar de zaken te kijken. Daarbij worden ook twee verdachte sterfgevallen op de zorghoeve meegenomen.

Moeder H. zou volgens getuigen hebben gezegd een euthanasiemiddel in China te hebben gekocht en dat zij dit haar dochter zou toedienen. De partner van de vrouw, Leo den H., zou Linda H. hebben geholpen door het meisje vast te houden terwijl zij een middel toegediend kreeg. Uit bankgegevens blijkt dat de verdachte enige tijd voor het overlijden van Joelle 400 euro heeft overgemaakt op een Chinese bankrekening. Of er ook daadwerkelijk iets ontvangen is, is nog niet duidelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevraagd om persoonlijkheidsonderzoeken. De vrouw zou mogelijk aan Münchhausen-by-proxy lijden, een syndroom waarbij iemand de ander (veelal het kind) expres ziek maakt of ziek praat om aandacht te krijgen.

De rechtbank in Rotterdam heeft vorige week besloten om de vrouw langer in voorlopige hechtenis te houden. Haar partner is en blijft op vrije voeten. Zorghoeve Jedidja kwam al eerder negatief in het nieuws. Aaldert van E., de leider van de sekte-achtige woongroep, is veroordeeld voor seksueel misbruik van meerdere vrouwen, waaronder Thirza. Hij zit hiervoor celstraf uit.

Door: Redactie Nationale Zorggids