Normal_coronatest_coronavirus_corona

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week. 

Maandag: experts verwachten dat coronavirus in zomer 2021 beheersbaar is

Economen en experts verwachten dat het coronavirus rond de zomer van 2021 beheersbaar is en het gewone leven weer opgepakt kan worden. Als het aan hen ligt, schaft het kabinet ‘het nieuwe normaal’ af, omdat er perspectief is op het ‘normale normaal’.

Dinsdag: onderzoek bevestigt overlijden vrouw na herbesmetting corona

Een 89-jarige vrouw die tijdens de eerste coronagolf het virus had, is inderdaad overleden aan een tweede besmetting hierdoor twee maanden later. Onderzoekers keken naar de genetische samenstelling van het virus in beide gevallen en zag dat deze de eerste keer anders was dan de tweede. Corona was dus uit haar lichaam verdwenen en zo raakte ze nog eens besmet.

Woensdag: volledige lockdown is volgende en laatste stap op routekaart

De routekaart waarmee het kabinet de verspreiding van het virus onder controle wil krijgen. Op de kaart staan vier risiconiveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. De maatregelen die Nederland nu opgelegd heeft gekregen staan onder ‘zeer ernstig’. Loopt het aantal besmettingen alsnog op, dan volgt een volledige lockdown.

Donderdag: coronavirus brengt spoedeisende hulp ziekenhuizen in gevaar

Ook de spoedeisende hulp van ziekenhuizen is in gevaar door de toename van het aantal ziekenhuisopnames door corona. Dagelijks moeten ziekenhuizen patiënten die in nood verkeren afwijzen. Soms is de zorg in levensbedreigende situaties niet mogelijk.

Vrijdag: remdesivir toch niet effectief bij coronabehandeling?

De onderzoeksresultaten wisselen elkaar af. Waar verschillende onderzoeken eerder stelden dat het antivirale middel remdesivir effectief was tegen corona, blijkt uit nieuw onderzoek dat dat het juist niet is. De Wereldgezondheidsorganisatie gaat mee in deze resultaten en stelt dat dit veelgebruikte coronamedicijn weinig effect heeft.

Door: Nationale Zorggids