Normal_psycholoog_psychiater

Een bestuurder van ggz-instelling PsyQ stapt op. Haar organisatie kwam in opspraak toen bleek dat het oude patiënten uitschrijft en nieuwe patiënten uitnodigt voor een intakegesprek, terwijl er geen behandelplekken zijn. De extra intakes zorgen er namelijk voor dat de instelling aan de productienormen voldoet. Intakegesprekken kunnen gedeclareerd worden bij de verzekeraar. Dit meldt NRC. 

PsyQ heeft twee directieleden, waarvan een – Jolanda van Bussel – per direct opstapt. In een brief aan de organisatie laat ze weten veel te hebben nagedacht over de veranderingen binnen de organisatie naar aanleiding van de financiële problemen bij de instelling. PsyQ is korter gaan behandelen, sneller diagnoses gaan stellen en meer patiënten krijgen een behandeling, bijvoorbeeld via groepstherapie. Behandelaren lieten de directie eerder al weten hier niet blij mee te zijn.

Pittig gesprek

Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid belde onlangs met de bestuursvoorzitter van Parnassia Groep, waar PsyQ onderdeel van is. Hij heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ingezet om een pittig gesprek aan te gaan met de ggz-aanbieder. Indien nodig, volgen er acties.

Door: Nationale Zorggids