Mensen met laag inkomen vrezen voor hogere zorgpremie in 2024

42 procent van de mensen met een laag inkomen verwacht volgend jaar nog meer problemen te hebben met het betalen van hun zorgpremie. Een grote groep van hen had al moeite met het ophoesten van de zorgkosten en nu de premies weer stijgen, zal dat verergeren. Dit meldt EenVandaag op basis van eigen onderzoek onder 6.000 mensen met een beneden modaal inkomen. 

Veel mensen zien op tegen het moeten betalen van een nog hogere zorgpremie, maar de onrust onder de groep mensen met een laag inkomen is hoger dan in andere inkomensgroepen. Bijna 25 procent van hen verwacht het komende halfjaar problemen doordat e premie vanaf 2024 zo’n 10 tot 15 euro verhoogd kan worden.

Zorgmijding

Hoewel de deelnemers aan het onderzoek niet precies weten hoeveel meer ze moeten gaan betalen, verwachten ze een flinke stijging van hun maandelijkse zorgverzekeringsrekening. De groep mensen die al problemen had met het betalen ervan weet niet hoe ze de zorgkosten straks moeten opvangen. Sommigen zetten hierom een aanvullende verzekering stop. “Ik kan het gewoon niet meer bijbenen. Als het duurder wordt, zou het best kunnen dat ik de tandarts oversla”, aldus een deelnemer.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky