Oproep: vermijd stigmatiserende worden over dementie

Het ministerie van Volksgezondheid en Alzheimer Nederland doen een gezamenlijke oproep aan iedereen die over dementie praat, schrijft of publiceert: vermijd stigmatiserende woorden en beelden en schenk aandacht aan de mensen achter de ziekte. Dit meldt Rijksoverheid.

Een op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Bijna 80 procent daarvan woont nog thuis en velen willen onderdeel blijven van de samenleving. Helaas schrijft men vaak nog in beperkingen en zijn foto’s ook enkel beperkt tot hun ziekte. Vandaag is het Nationaal Dementie Congres en Alzheimer Nederland en het ministerie van Volksgezondheid publiceren de brochure ‘Dementie in taal en beeld’ daar. De oproep om stigmatiserende woorden en beelden te gebruiken is niet alleen gericht aan journalisten, fotografen en marketeers, maar ook aan zorgverleners en zorgverzekeraars. Eigenlijk geldt de oproep voor iedereen in de samenleving.

Do'en don'ts 

De brochure bevat een aantal praktische do’s en don’ts. Mensen met dementie zijn vaak bijvoorbeeld helemaal niet zo hulpeloos als ze worden afgebeeld. Hun wens is om gezien te worden als persoon. Om te zien en voelen dat ze er nog steeds toe doen en dat er aandacht is voor wat zij nog wél kunnen. Daar kan televisie, radio, social media een grote rol in spelen. Maar ook is het belangrijk om in folders en artikelen positieve aandacht voor de mens achter dementie te hebben.

Door: Nationale Zorggids