haga ziekenhuis hartmeter

DEN HAAG (Novum) - Het Hagaziekenhuis in Den Haag stopt met onmiddellijke ingang met het uitvoeren van hartoperaties. Aanleiding is een melding dat bij een operatie niet volgens het protocol is gehandeld. De raad van bestuur spreekt van een 'onaanvaardbaar incident', meldt het ziekenhuis woensdag.

Het gaan om een tijdelijke stop, die in nauw overleg is afgestemd met de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De patiënt om wie het ging is inmiddels met succes geopereerd in het UMC St. Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Uit dit ziekenhuis is ook een plaatsvervangend afdelingshoofd afkomstig. Hij gaat met ingang van 1 april aan de slag in het Haagse ziekenhuis.

Hartpatiënten die al waren opgenomen worden voorlopig doorverwezen naar andere ziekenhuizen. Het hartcentrum in het ziekenhuis blijft nog wel open voor cardiologische behandelingen.

Het Hagaziekenhuis kwam eerder deze maand al in het nieuws toen bleek dat het sterftecijfer bij cardiochirurgische operaties al jaren hoger ligt dan bij andere hartcentra. Het ziekenhuis bevestigde vervolgens dat er samenwerkingsproblemen op de afdeling waren. Vrijdag staakte een van de oprichters van het in opspraak geraakte hartcentrum al zijn werkzaamheden vanwege de discussie over het functioneren van het centrum.