Vader en baby
Chemicaliën die onder meer in zeep, tandpasta en speelgoed zitten hebben invloed op sperma. Mogelijk veroorzaken zij verminderde vruchtbaarheid bij mannen. Doordat de chemicaliën hormonen nabootsen zou het voortplantingssysteem van slag raken. Dit meldt de Telegraaf naar aanleiding van een artikel in de Britse krant The Independent. 
 
Er is een nieuwe manier ontwikkeld waarmee getest kan worden of producten die veilig verklaard zijn effecten hebben op sperma. Uit onderzoek met deze methode zou naar voren gekomen zijn dat één op de drie huishoudelijke producten de manier waarop spermatozoïden zwemmen beïnvloedt. Daarnaast zou de zaadcel vroegtijdig het enzym lozen terwijl deze nodig is om de eicel binnen te dringen en te bevruchten. 
 
Volgens de onderzoekers bootsen de chemicaliën hormonen na. De ene keer zijn dit vrouwelijke hormonen zoals oestrogenen, terwijl het andere product juist mannelijke hormonen nabootst. Hierdoor zou het mannelijke voortplantingssysteem van slag raken. Een cocktail van de verschillende chemicaliën verergert dit nog eens. 
 
“Voor het eerst hebben we een direct verband gevonden tussen de blootstelling aan endocrien-verstorende chemicaliën van industriële producten en tegengestelde effecten op het sperma,” aldus onderzoeker Niels Skakkebaek van het universitair medisch centrum van Kopenhagen.
 
© Nationale Zorggids