Logo_lifelines_logo_umcg

Het grootschalige bevolkingsonderzoek Lifelines in Noord-Nederland wil onderzoeken hoe gezond sperma is en dit vervolgens vergelijken met mannen die behandeld zijn tegen kanker. Van de Lifelines-deelnemers worden vierhonderd gezonde mannen tussen de 18 en 55 jaar willekeurig opgeroepen om sperma af te staan. Er wordt zo gekeken naar de gemiddelde staat van de mannelijke vruchtbaarheid en dit resultaat kan gebruikt worden om andere groepen deelnemers, zoals ex-kankerpatiënten, mee te vergelijken. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Deelnemers aan Lifelines worden periodiek op verschillende gezondheidsvlakken getest maar het inleveren van sperma is niet standaard onderdeel van Lifelines. Hoewel al langere tijd bekend is dat de vruchtbaarheid van mannen afneemt, is nog niet duidelijk waar dit door komt. Ook is niet bekend wat het huidige gemiddelde is, waardoor moeilijk te zeggen is wanneer men officieel spreekt van verminderde vruchtbaarheid. Wetenschappers van het Radboud UMC zullen het daadwerkelijke onderzoek naar de mannelijke vruchtbaarheid gaan uitvoeren.

Fertiliteitslab UMCG

Internist-oncoloog Joyce Claessens zegt dat er nogal wat van mannen gevraagd wordt voor dit specifieke onderzoek en dat ze hoopt om minstens vierhonderd deelnemers te halen. De eerste respons onder deelnemers was minder positief dan gedacht. De uitgenodigde mannen moeten in het fertiliteitslab in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) sperma afstaan, waar speciale kamertjes voor zijn. Het moet zo vers mogelijk zijn om goed te kunnen onderzoeken. Daarnaast moeten de deelnemers niet recentelijk behandeld zijn tegen kanker.

Door: Nationale Zorggids