Logo_logo_ziekenhuisgroep_twente_zgt

Ziekenhuisgroep Twente heeft nagelaten calamiteiten te melden. Daarom wil de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het ziekenhuis vermoedelijk een boete opleggen. De calamiteiten betreffen meerdere complicaties bij operaties door een oud-chirurg van het ziekenhuis. Twee patiënten zijn overleden, een derde vocht voor haar leven. Momenteel wacht de oud-chirurg een tuchtzaak af. Dat meldt Tubantia. 

Het onderzoek van de IGZ is inmiddels afgerond, maar het rapport is nog niet openbaar. De organisatie verwacht over enkele weken meer te kunnen zeggen. Indien een complicatie voorkomt tijdens een operatie, dan is het ziekenhuis verplicht dit te melden bij de IGZ. Een schending van deze plicht kan zorgen voor een bestuurlijke boete van mogelijk enkele tienduizenden euro's. Meestal wordt een boete pas opgelegd als een instelling al meerdere malen na een dergelijk vergrijp is gewaarschuwd.

De tuchtzaak die in voorbereiding is gaat om drie operaties, waarbij de chirurg mogelijk ernstig is tekort geschoten. De drie operaties vonden kort achter elkaar plaats, twee daarvan werden zelfs op dezelfde dag uitgevoerd. Het ziekenhuis heeft zelf intern onderzoek gedaan en geeft daarbij aan de complicaties die optraden niet bij de chirurg liggen. De calamiteiten hebben zich inmiddels twee jaar geleden voorgedaan, het is onduidelijk of deze gebeurtenissen de reden zijn dat de IGZ het ziekenhuis nu wil beboeten. Letselschade-expert Yme Drost, die de betrokken geopereerde vrouw bijstaat, vermoedt van wel. 

©Nationale Zorggids