Normal_onderzoek_bed_dokter_huisarts

Doorverwijzen naar een specialist voor een medische ingreep is vaak onnodig en duur. Veel ingrepen die gedaan worden door specialisten hadden ook door de huisarts uitgevoerd kunnen worden, zo blijkt uit cijfers van zorgvergelijker Independer. Dat meldt RTL Nieuws.

Ingrepen zoals het plaatsen van een spiraaltje, het weg laten halen van een bultje bij het ooglid of het verwijderen van een moedervlek zouden in veel gevallen door de huisarts zelf gedaan kunnen worden. Echter wordt hiervoor regelmatig doorverwezen naar een specialist. Patiënten weten vaak niet dat een huisarts bepaalde ingrepen zelf kan doen.

Een specialist vraagt aanzienlijk meer voor een ingreep dan een huisarts. Het plaatsen van een spiraaltje kost bij de huisarts 58 euro. Bij een specialist kost dat soms tien keer zoveel. Ook bij het verwijderen van een moedervlek zijn aanzienlijke prijsverschillen te zien. Bij de huisarts kost deze ingreep 80 euro, maar bij de specialist kost dat gemiddeld 410 euro. Daar komt bij dat een ingreep bij de specialist van het eigen risico afgaat, terwijl behandeling bij de huisarts wordt vergoed.

Michel Walraven van Independer vindt dat een patiënt de keuze moet hebben om een bepaalde ingreep bij de huisarts of specialist te laten uitvoeren. De patiënt moet er dan wel van op de hoogte zijn dat bepaalde behandelingen bij de huisarts kunnen worden uitgevoerd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids