Logo_ncv_banner_int_coeliakiedag_643x106

Op woensdag 16 mei is het de Internationale Dag van de Coeliakie. Op deze dag wordt extra stilgestaan bij mensen met een glutenintolerantie (coeliakie), waarvan er zo’n 170.000 mensen zijn in Nederland. Coeliakie is een ernstige auto-immuunziekte die als enige behandeling het glutenvrij dieet heeft. Dat meldt de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) koos dit jaar het thema ‘Zorgeloos uit eten’. Dat is voor mensen met een glutenintolerantie nog niet vanzelfsprekend. Veel restaurants blijken niet voldoende ingespeeld op glutenvrije gasten. Van de glutenvrije leden gaat 10 procent één keer per jaar uit eten, geeft eigen onderzoek aan.

Toch hoeft het geen probleem te zijn, vindt de NCV. De Horeca in Nederland kan glutenvrije gasten zorgeloos laten genieten. Daartoe schreef de organisatie ook brandbrief naar de Koninklijke Horeca Bond. Er zijn al pioniers in de horecawereld, die met de vereniging samenwerken, in het bijzonder voor de Coeliakieweek van 16 tot en met 21 mei.
 
Zo verloot onder andere McDonald’s op de Facebook-pagina van de Nederlandse Coeliakie Vereniging een ‘Backstage-rondleiding’, geeft Domino’s een weekend lang korting op glutenvrije pizza’s en doen ook andere restaurants mee aan kortingsacties voor leden. Ook laat de bekende tv-topkok Julius Jaspers zien hoe eenvoudig het maken van een glutenvrije maaltijd kan zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids