Normal_9490

BREDA - ‘Age and osteoarthritis: are AGEs the link?' (Leeftijd en artrose: vormt glycering the link?) Dat is de titel van het promotieonderzoek van reumatoloog Petra Vos, verbonden aan het Amphia ziekenhuis in Breda. Vos heeft de afgelopen jaren onderzocht of leeftijdsgerelateerde veranderingen in gewrichtskraakbeen, een van de oorzaken is voor het ontstaan van artrose. Op 19 april 2012 is zij hierop gepromoveerd.

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening waarbij veroudering de belangrijkste risicofactor is. Bij het ouder worden zorgt de spontane reactie tussen eiwitmoleculen in het kraakbeen met suikers voor een toename in niet-enzymatische-glyceringsproducten (NEGs). Hierdoor wordt met toenemende leeftijd het kraakbeen stijver en brozer en neemt de reparatiecapaciteit af. Dit proces wordt verondersteld bij te dragen aan de leeftijdsafhankelijke ontstaan van artrose.

In dierexperimenten laat Petra Vos zien dat NEG in het kraakbeen een rol speelt bij de snelheid van het schadeproces bij eenmaal ontstane artrose. Maar een effect van NEG op het ontstaan van artrose heeft zij niet kunnen aantonen. In een groep mensen met heel vroege verschijnselen van artrose is het NEG gehalte hoger bij deelnemers met enige artrose op de röntgenfoto dan bij deelnemers zonder radiologische verschijnselen.

Al met al is de invloed van NEG op het ontstaan van artrose niet onomstotelijk vast komen te staan. Wel kwam er indirect bewijs dat er meer vernieuwing van kraakbeen is dan tot op heden werd gedacht. Het onderzoek werd gefinancierd door het Reumafonds.

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen