Normal_9581

GRONINGEN - Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), onder regulier opgeleide artsen en artsen die een verkort programma hebben gevolgd, blijkt dat een op de tien artsen een ander beroep zou kiezen als zij daarvoor de kans kregen, zo meldt Artsennet.

Uroloog Mels van Driel, kerndocent aan de Rijksuniversiteit Groningen, is van mening dat de situatie zorgwekkend is. "De situatie pleit voor decentrale selectie van geneeskundestudenten, waarbij we goed moeten letten op hun motivatie", aldus Van Driel.

"Bij de zij-instromers lijkt alles wat sneller te gaan. Zij zijn sneller klaar met de basisopleiding, bemachtigen sneller een opleidingsplek en gaan ook sneller door de vervolgopleiding. Ze doen het hartstikke goed", vertelt Van Driel.

Uit verschillende hoeken wordt de zorgsector gestimuleerd. De populairiteit van de zorg begint langzaam af te nemen, wat te wijten is aan de werkdruk en bezuinigingen. Dat heeft tot gevolg dat veel artsen in opleiding voor een ander beroep kiezen. Volgend jaar start de Universiteit van Utrecht ook met een zij-instroom voor de opleiding Geneeskunde.

© Nationale Zorggids / Henk Zuidema