Normal_11649

DEN HAAG - De Socialistische Partij (SP) vindt het 'te gek voor woorden' dat bestuurders van Stichting Sanquin Bloedvoorziening meer verdienen dan een minister. Het salaris van de voorzitter van de bloedbank zou boven de vastgestelde norm in de Beloningscode Bestuurders in de Zorg uitkomen. Dat meldt de website van de SP.

Sanquin Bloedvoorziening is een not-for-profit organisatie, die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt. Daarnaast speelt Sanquin een belangrijke rol in de transfusiegeneeskunde.

Het is voor het derde jaar op rij dat de SP aan de bel trekt over de te hoge salarissen bij de stichting. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft eerder al toegezegd dat de salarisssen niet boven de afgesproken norm zouden uitkomen. Volgens de SP zou dit ondanks deze toezegging bij twee van de drie bestuurders dit jaar wel het geval zijn.

"Een voorzitter van een organisatie, die afhankelijk is van onbaatzuchtige donoren, hoort geen salaris te krijgen van 263.000 euro", zegt SP-Tweede Kamerlid Nine Kooiman. De code stelt een plafond aan het salaris van een zorgbestuurder van 246.000 euro.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink