Normal_11999

UTRECHT (Novum) - Driekwart van de artsen denkt dat het niet duidelijk is wie de zorg coördineert voor een patiënt die door meerdere artsen wordt behandeld. Van de zorggebruikers denken zelfs meer dan acht van de tien dat niet duidelijk is welke arts de zorg nu eigenlijk coördineert. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel dinsdag na onderzoek onder consumenten en artsen.

Zo'n veertig procent van de tweeduizend ondervraagde artsen wijt de gebrekkige samenwerking aan het feit dat artsen niet hebben geleerd met elkaar samen te werken. De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens Nivel vergelijkbaar met die van een onderzoek uit 2003.

Artsenorganisatie KNMG wil dat de samenwerking verbetert en komt met concrete tips. Zo moeten patiënten en hun familieleden één aanspreekpunt hebben, moet duidelijk zijn wie de zorg coördineert en moeten ze afspraken maken over informatie-uitwisseling. De handreiking zal volgens KNMG ook gebruikt worden door de inspectie bij de toetsing van calamiteiten en incidenten.

Slechte samenwerking van artsen ligt ook aan de basis van het conflict aan het VUmc in Amsterdam dat ertoe leidde dat het ziekenhuis twee weken geleden onder verscherpt toezicht werd gesteld. In december luidden specialisten de noodklok over de gebrekkige samenwerking tussen artsen op de longafdeling en de intensive care.

Uit maandag door vakblad Medisch Contact gepubliceerd onderzoek bleek ook dat artsen vrezen dat marktwerking de samenwerking tussen artsen geen goed doet. "Artsen worden nu elkaars concurrent in plaats van collega", lichtte hoofdredacteur Hans van Santen de afkeer voor marktwerking toe.