Normal_12864

AMSTERDAM - Na een medische misser zouden verpleegkundigen en artsen met familie en patiënt moeten praten. Hiervoor pleit Johan de Kruijf het nieuwe nummer van het Tijdschrift voor Verpleegkundigen (TVZ). "Na een incident zou je met elkaar in gesprek moeten, als mens", aldus de Kruijf .

De dochter van de Kruijf werd ruim twaalf jaar geleden slachtoffer van een verwijtbare verpleegkundige fout. Johan schreef er een boek over, Artsen zijn ook maar mensen, dat onlangs verscheen. Hierin pleit hij voor een andere aanpak na een medische misser.

Pas na tien jaar na het incident kreeg de Kruijf weer contact met medewerkers uit het ziekenhuis. Zij vertelden dat het incident een enorme impact heeft gehad op de afdeling en het ziekenhuis. De Kruijf heeft dat nooit meegekregen.

De Kruijf pleit er dan ook voor om na een incident twee trajecten te starten: een menselijk traject en een juridisch traject. "Menselijk contact is zo belangrijk voor de verwerking bij alle partijen, een juridische strijd maakt het er niet beter op. Praten, delen, samen kijken naar een oplossing. Dat zou het proces moeten zijn", aldus de Kruijf.

© Nationale Zorggids / Jannes Oosterveld