Thuiszorg, Abvakabo FNV, actiegroep

VLAARDINGEN – Actiegroep Wij zijn de Thuiszorg wil de afbraak in de thuiszorg stoppen en daarom stapt de groep samen met Abvakabo FNV naar de rechter om te voorkomen dat thuiszorgmedewerkers van thuiszorgorganisatie Careyn voortaan hulp in de huishouding worden. Donderdag was het kort geding bij de rechtbank van Rotterdam, zo meldt het Tijdschrift voor Verpleegkundigen.

Abvakabo FNV wil bij de rechter aantonen dat het werk in de praktijk niet verandert omdat ouderen en zieken dezelfde behoefte aan verzorging blijven houden. Daarnaast kunnen thuishulpen niet alleen het huis schoonmaken zonder ook naar de patiënt om te kijken, zo stelt de vakbond.

Thuiszorgorganisatie Careyn had de medewerkers uit de regio Nieuwe Waterweg Noord (Maassluis, Vlaardingen en Schiedam) de keuze gegeven om voor 9 euro per uur te gaan werken, terwijl dat eerst 12 euro was. Anders zou ontslag volgen. Careyn heeft inmiddels bij het UWV collectief ontslag aangevraagd. Abvakabo FNV eist dat deze aanvraag wordt ingetrokken. Op 27 november vindt er in Utrecht een landelijke actiebijeenkomst van thuiszorgmedewerkers plaats.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal