Ambulance

BERGEN OP ZOOM - Om bij een ramp de verwachte stroom patiënten optimaal te kunnen behandelen, heeft elk ziekenhuis in Nederland een zogeheten Ziekenhuis Rampen Opvangplan (ZiROP) klaar liggen, zo meldt het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom.

Op 23 februari gaat het ziekenhuis dit draaiboek testen door een groot verkeersongeval in scène te zetten. Om de situatie zo realistisch mogelijk te laten verlopen, worden ambulances ingezet en nemen acteurs de rol op zich van gewonde of familielid.

De oefening concentreert zich met name rond de Spoedeisende hulp (SEH), de afdeling Radiologie en de gips- en verbandkamer. Verder zijn ook de gemeente Bergen op Zoom en de Veiligheidsregio Brabant bij de oefening betrokken.

Het ZiROP is het draaiboek waarin de taken en verantwoordelijkheden van elke afdeling in een ziekenhuis nauwkeurig zijn omschreven. Voor een snelle uitvoering van het rampenopvangplan is het belangrijk dat iedere medewerker zijn plaats en taak in de organisatie kent en daarin zijn maximale bijdrage levert. Het plan wordt om die redenen regelmatig getoetst en bijgesteld.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz