geld lening lilian ploumen afrika

DEN HAAG (Novum) - Het kabinet gaat voor twee miljoen euro garant staan voor leningen die artsen en klinieken in Afrika afsluiten. Dat maakte minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) woensdag bekend na een werkbezoek bij het investeringsfonds Pharmaccess Group in Amsterdam. Door de garantstelling kunnen zo'n drieduizend artsen en klinieken in Afrika voor zestig miljoen euro aan leningen krijgen.

Ploumen wil haar krimpende hulpbudget vaker op dit soort manieren inzetten om private giften en investeringen in ontwikkelingslanden uit te lokken. "Doordat wij als Nederlandse overheid voor twee miljoen euro garant staan, heeft het fonds 25 miljoen euro van internationale investeerders weten aan te trekken van onder meer Deutsche Bank en de Overseas Private Investment Corporation", zei Ploumen.

"Met dat kapitaal kan het fonds vervolgens voor zestig miljoen euro aan leningen uitgeven voor investeringen die de gezondheidszorg in Afrika verbeteren. Zo heeft een relatief kleine bedrag aan publiek hulpgeld een veel grotere impact op de levens van de mensen die het nodig hebben."